Zachowaj Równowagę

Nasza szkoła bierze udział w programie Zachowaj Równowagę promującym aktywność fizyczną i zdrowe odżywianie. Podczas zebrania z rodzicami promowane były wartości odżywcze i prozdrowotne owoców sezonowych.

A oto kilka rad dla rodziców odnośnie zdrowego odżywiania zaczerpnięte ze strony:

http://www.doz.pl/czytelnia/a2562-Piramida_zywienia_-_najnowsze_trendy

W 1992 Amerykański Departament Rolnictwa jako pierwszy użył kształtu piramidy aby w graficzny sposób pokazać zalecenia żywieniowe.

Forma ta przyjęła się i od tego czasu stała się bardzo popularna w wielu krajach. Po kilku latach analiza badań naukowych wykazała konieczność modyfikacji zaleceń dietetycznych. Nowe zostały opracowane w 2005 r.

Najważniejsze założenia nowej piramidy żywienia:

  • Podstawą jest ruch – minimum 30 minut energicznego spaceru dziennie – oraz codzienna kontrola wagi.
  • Najczęściej powinniśmy jeść produkty zbożowe, ale pełnoziarniste (biały chleb można jeść kilka razy w miesiącu) oraz ziemniaki.
  • Drugie piętro to tłuszcze roślinne, oleje i miękkie margaryny.
  • Codziennie należy jeść równie ż jarzyny, warzywa strączkowe, orzechy i owoce, a także produkty mleczne.
  • Kilka razy w tygodniu w menu powinny się znaleźć ryby. Maja one pierwszeństwo przed drobiem i jajami. Równie ż słodycze możemy jeść tylko parę razy w tygodniu.
  • Czerwone mięso, występujące na szczycie piramidy, wolno jeść tylko kilka razy w miesiącu.

2 lipca 2011 roku pojawiły się nowości w dziedzinie graficznego przedstawienia zaleceń żywieniowych, opracowane przez Amerykański Departament Rolnictwa.

Tego dnia Pierwsza Dama Stanów Zjednoczonych Michel le Obama wraz z sekretarzem Departamentu Rolnictwa przedstawili nowy symbol zdrowego odżywiania – My Plate – Mój Talerz.

Ma on w prosty, łatwy do zapamiętania sposób pomóc dokonywać właściwych wyborów żywieniowych. Nowy symbol podkreśla rolę owoców, warzyw, pełnoziarnistych produktów zbożowych, białka i produktów mlecznych. Pokazuje, jaki e powinny być proporcje poszczególnych składników w ciągu całego dnia.

„My Plate” jest zgodny z oficjalnymi dietetycznymi wytycznymi dla Amerykanów z roku 2010. Zalecenia te ujęte są w czterech głównych punktach.

Zalecenia „My Plate”

1. Bilans kaloryczny

Bilans kaloryczny jest to równowaga między kaloriami dostarczanymi w żywności i napojach a spalanym w wyniku normalnego funkcjonowania organizmu i aktywności fizycznej.

Osiągnij stałą, odpowiednią masę ciała aby zachować zdrowie i komfort życia.

Bądź bardziej świadomy co, kiedy, dlaczego i ile jesz.

2. Produkty, których spożycie należy zmniejszyć

Niektóre produkty są spożywane w nadmiarze i mogą zwiększać ryzyko chorób przewlekłych.
Zalicza się do nich sód (sól kuchenna), tłuszcze nasycone, kwasy tłuszczowe trans, dodatek cukru i oczyszczonych zbóż.

Jedzenie mniejszych ilości tego rodzaju produktów może zapewnić dostarczenie odpowiedniej ilości składników odżywczych przy właściwej ilości kalorii.

3. Produkty, których spożycie należy zwiększyć.

Wiele osób je zbyt mało niektórych produktów, co skutkuje niedostatecznym pokryciem zapotrzebowania na składniki odżywcze.

Zbyt małe jest spożycie warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, mleka i jego przetworów oraz zdrowych tłuszczów jest niższe niż zalecane. W rezultacie zbyt małe jest dostarczenie potasu, błonnika, wapnia i wit D – zarówno u dorosłych i u dzieci.

Zaleca się więcej produktów o wysokiej gęstości odżywczej – owoców, różnokolorowych warzyw, pełnego ziarna, mleka i jego przetworów o obniżonej zawartości tłuszczów.

4. Bądź aktywny na co dzień.